Inschatting van teveel uitbetaalde steun vrij onzeker

14 september 2021

Onderzoekers hebben onlangs een inschatting gemaakt over het bedrag aan terugvorderingen bij de coronasteunmaatregelen (€ 4,2 miljard). Volgens minister Hoekstra kent de analyse echter een aantal beperkingen.

De minister antwoordt op Kamervragen over de berichten ‘Bedrijven moeten ruim € 4 miljard aan leunsteun terugbetalen’ en ‘Financiële strop voor bedrijven dreigt nu controle eerste ronde noodsteun vastloopt’.

Voor de NOW 1 hebben nu circa 64.000 bedrijven een vaststellingsaanvraag ingediend. Van circa 76.000 bedrijven heeft UWV deze nog niet binnen. Gezien de grote variëteit in bedrijven en in de subsidiebedragen is het niet goed te duiden of het huidige beeld van de definitieve vaststellingen een representatief beeld geeft. Van de vaststellingen die tot nu toe zijn gedaan, komt ongeveer 80% van de terugvorderingen van de NOW 1, doordat er een betere omzet is gedraaid dan vooraf was ingeschat. 71% van het totale terugvorderingsbedrag in de NOW 1 tot nu toe komt voort uit het feit dat de omzetdrempel van 20% niet is gehaald. Voor de NOW 2 gaat het tot nu toe zelfs om 94% van het totale terugvorderingsbedrag.

Lees verder op Taxence