Persconferentie 23 maart: meeste maatregelen blijven van kracht, wel versoepeling avondklok

24 maart 2021

Tijdens de persconferentie van 23 maart hebben premier Rutte en minister De Jonge van VWS aangekondigd dat de meeste coronamaatregelen van kracht blijven. Wel gaat de avondklok vanaf 31 maart een uur later en bekijkt het kabinet of studenten vanaf eind april weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen.

Verlenging maatregelen tot en met 20 april

Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 20 april. De verlenging van de maatregelen is ingegeven door het feit dat het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt en het reproductiegetal op 1,11 staat.

Op 13 april is een volgende persconferentie waarin het kabinet zal aangeven wat er na 20 april mogelijk is. Als de cijfers eerder een positief beeld laten zien, dan kan een maatregel ook eerder worden aangepast. Als de cijfers tegenvallen, kan een maatregel eerder worden aangescherpt.

Verlenging reisadvies tot en met 15 mei

Het huidige reisadvies om niet naar het buitenland te reizen, tenzij dit strikt noodzakelijk is, wordt verlengd tot en met 15 mei. Dit geldt dus ook voor de meivakantie.

In april start het kabinet samen met de reis- en vervoerssector met proefreizen naar het buitenland. De bedoeling is inzicht te krijgen hoe straks weer veilig en verantwoord op vakantie naar andere landen kan worden gereisd.

Kleine aanpassing van maatregel: avondklok gaat een uur later in

Het blijft steeds langer licht. Daarom gaat vanaf woensdag 31 maart de avondklok een uur later in. Dit betekent dat vanaf dat moment iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen moet blijven. Winkels die vooral levensmiddelen verkopen, mogen dan open zijn tot 21.45 uur. Dit geldt voor bijvoorbeeld supermarkten en afhaallocaties van eet- en drinkgelegenheden.

Hoger onderwijs

Het kabinet wil dat studenten in het hoger onderwijs zo snel mogelijk weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april. Dat kan dan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten en als de onderwijsinstellingen de studenten een zelftest kunnen aanbieden. De verwachting is dat er vanaf midden april corona-zelftesten beschikbaar zijn. In het onderwijs kan daarmee risicogericht en preventief getest worden.

Proeven kleinschalige evenementen en activiteiten

Op andere plaatsen zal het gebruik van toegangstesten meer mogelijk kunnen maken. Voordat een evenement of activiteit begint, moet dan een test gedaan zijn. Bij een negatieve uitslag krijgt iemand toegang. Deze kan getoond worden via een app. Op voorwaarde dat de corona-cijfers dit toelaten, worden de komende periode proeven gedaan bij bijvoorbeeld kleinschalige evenementen en activiteiten.

Horeca en detailhandel

Tijdens de vorige persconferentie op 8 maart werd gezegd dat terrassen mogelijk voor Pasen open konden en dat er dan ook meer ruimte kwam voor de detailhandel. Dat kon alleen onder de strenge voorwaarden dat het aantal bezette ic-bedden stabiel zou zijn en het reproductiegetal rond de 1 zou blijven. Helaas is dat niet het geval. Er liggen nu 623 mensen met corona op de ic. Het reproductiegetal staat op 1,11. Dit getal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk. Het coronadashboard geeft meer informatie over deze en andere cijfers.

Bronnen: Rijksoverheid, 23 maart 2021; NOS, 23 maart 2021 en persconferentie, 23 maart 2021