Avondklok blijft gehandhaafd tot uitspraak hoger beroep

17 februari 2021

De beslissing van de voorzieningenrechter om per direct de avondklok op te heffen is door het gerechtshof Den Haag in de avond van 16 februari geschorst. De Nederlandse staat heeft een spoedappèl ingesteld bij het gerechtshof Den Haag tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag eerder op de dag waarin beslist is dat de avondklok moet vervallen (ECLI:NL:RBDHA:2021:1100). Dit was gevorderd door Stichting Viruswaarheid.nl. De inhoudelijke behandeling van het spoedappel vindt aanstaande vrijdag, 19 februari, plaats. Kort daarna zal het hof op het hoger beroep beslissen.

Toewijzing schorsingsverzoek

De Staat had aan het gerechtshof gevraagd om de uitspraak van de voorzieningenrechter te schorsen in afwachting van de definitieve uitspraak in hoger beroep (een zogeheten schorsingsincident). Dat wil zeggen dat de Staat wil dat de avondklok gehandhaafd blijft totdat het Haagse gerechtshof een definitieve beslissing neemt over de vraag of de avondklok buiten werking gesteld moet worden. Het Haagse gerechtshof heeft dit schorsingsverzoek toegewezen.

Bron: gerechtshof Den Haag, 16 februari 2021

Dit bericht is gebaseerd op de stand van zaken op 16 februari 2021, avond.

Zie ook het bericht Voorzieningenrechter: staat moet avondklok laten vervallen , in OpMaat Bestuursrecht van 16 februari 2021.