Persconferentie 2 februari 2021: verlenging lockdown, basisscholen en kinderopvang wel open

03 februari 2021

Tijdens de persconferentie van 2 februari hebben premier Rutte en minister De Jonge van VWS verlenging van de huidige lockdown aangekondigd. Bijna alle maatregelen blijven tot minstens 2 maart van kracht. Wel gaan de basisscholen en de kinderopvang vanaf 8 februari weer open.

Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. De beslissing om de huidige lockdown te verlengen is ingegeven door de vrees voor deze nieuwe varianten van het coronavirus die besmettelijker zijn dan de klassieke variant en tot een nieuwe golf van besmettingen kunnen leiden.

Basisscholen en kinderopvang weer open vanaf 8 februari

De meeste huidige maatregelen blijven ongewijzigd. Wel gaan de basisscholen en de kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Op het moment dat een leerling positief wordt getest, moet de hele klas vijf dagen in quarantaine, inclusief de leerkracht.

Medewerkers van de kinderopvang kunnen op korte termijn met prioriteit getest worden. Dat was al, en blijft zo, voor medewerkers in het onderwijs. Op korte termijn wordt gestart met een proef met sneltesten bij basisschoolleraren. De ministeries van OCW en SZW komen op zeer korte termijn met aanvullende richtlijnen om de verspreidingsrisico's op basisscholen en kinderopvanglocaties verder te beperken. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat dit tot extra contacten en besmettingen zou kunnen leiden. 

Middelbare scholen dicht tot in ieder geval 1 maart

De middelbare scholen blijven dicht tot in ieder geval 1 maart, dus tot na de voorjaarsvakantie. De school blijft open voor onder andere examenleerlingen en leerlingen in een kwetsbare positie. Het RIVM heeft nieuwe richtlijnen opgesteld om de verspreidingsrisico’s verder te verkleinen, zodat scholen straks verantwoord kunnen heropenen. Om te zien wat dat betekent op een hele school, mogen vanaf volgende week op enkele scholen meer leerlingen naar school. Scholen die al meedoen aan de proef met sneltesten kunnen ook hieraan meedoen.

Niet-essentiële winkels blijven dicht, afhalen wordt mogelijk

Niet-essentiële winkels (dus met uitzondering van winkels voor levensmiddelen en bijvoorbeeld drogisterijen) blijven dicht. Wel mogen zij vanaf 10 februari beperkt open voor het afhalen van bestellingen. Klanten kunnen alleen telefonisch of digitaal artikelen bestellen en kunnen die dan vier uur later bij de winkel ophalen. Bekijk hier de regels voor bestellen en afhalen.

Avondklok

Het kabinet heeft nog geen beslissing genomen over het verlengen van de avondklok. Deze geldt tot en met 10 februari 04:30 uur. Het kabinet heeft het OMT advies gevraagd over het hele pakket aan maatregelen, inclusief de avondklok. Dat advies wordt eind deze week verwacht. Op basis van dat advies wil het kabinet begin volgende week een beslissing over de avondklok nemen.

Routekaart

Tot slot is de heeft de routekaart met coronamaatregelen een update gehad. Het kabinet zal deze bijgewerkte routekaart gebruiken bij de toekomstige besluitvorming over versoepelen of aanscherpen van maatregelen. Het kabinet wil met de routekaart helder maken welke maatregelen nodig zijn als besmettingen en druk op de zorg toenemen, en ziekenhuisopnames toenemen, en aan welke maatregelen gedacht kan worden als versoepelingen in zicht komen. De inhoud van de routekaart zal regelmatig moeten worden aangepast aan de meest recente kennis over het virus en het effect van maatregelen.

Huidige maatregelen op een rij

Voor het overige blijven de maatregelen ongewijzigd. Tot en met ten minste 2 maart geldt daarom het volgende:

 • Ontvang thuis niet meer dan 1 persoon van 13 jaar of ouder per dag.

 • Ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek.

 • Werk thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen.

 • Ga alleen naar buiten met leden van je huishouden of met een groepje dat bestaat uit maximaal 2 mensen.

 • Van 21.00 uur 's avonds tot 4.30 uur 's ochtends is het verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. Deze avondklok geldt tot ten minste woensdag 10 februari 04:30 uur. Het kabinet krijgt hierin advies van het OMT. Begin volgende week bekijkt het kabinet opnieuw de situatie.

 • Bij een uitvaart mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn.

 • De meeste locaties zijn gesloten:

 • Onderwijsinstellingen bieden voornamelijk onderwijs op afstand.

 • Basisscholen en de kinderopvang voor kinderen van 0-4 zijn vanaf 8 februari weer geopend.

 • De buitenschoolse opvang blijft nog gesloten.

  • In het voortgezet onderwijs kunnen praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden.

  • In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk op de locatie.

  • In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten.

 • Voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, is er noodopvang op de buitenschoolse opvang. De oproep is om alleen gebruik van te maken van de noodopvang als er geen andere oplossing mogelijk is.

 • Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan.

 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.

 • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.

 • Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen.

 • Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot en met maart. Er gelden reisbeperkingen

Op 23 februari beoordeelt het kabinet welke maatregelen vanaf 2 maart nodig zijn.

Dit bericht is gebaseerd op de stand van zaken op 2 februari 2021.

Bronnen: Rijksoverheid.nl, 2 februari 2021; NOS, 2 februari 2021; NOS, 2 februari 2021 (maatregelen voor komende tijd) en persconferentie, 2 februari 2021

Zie ook het bericht Avondklok vanaf 23 januari van kracht , in OpMaat Bestuursrecht van 22 januari 2021.