Avondklok vanaf 23 januari van kracht

22 januari 2021

In heel Nederland geldt vanaf 23 januari een avondklok. Het is dan van 21.00 uur ’s-avonds tot 04.30 uur ’s-ochtends verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. Deze maatregel geldt bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.

Wettelijke grondslag

Het kabinet kondigde de invoering van een avondklok tijdens de persconferentie van 20 januari aan. Dit betrof toen een voorstel van het kabinet waar de Tweede Kamer over moest beslissen. Op 21 januari stemde de Tweede Kamer in met de maatregel. Een meerderheid van de Kamer steunde het voorstel van D66 om de avondklok om 21.00 uur in plaats van om 20.30 in te laten gaan.

De bevoegdheid van het kabinet om een avondklok in te stellen heeft als grondslag de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag. Dit in tegenstelling tot eerdere maatregelen die onder meer op de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 waren gebaseerd.

De invoering van de avondklok is ingegeven door de zorgen om de Britse variant van het coronavirus die die nog besmettelijker is dan de bekende variant. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus ontdekt waar zorgen over bestaan. Uit onderzoek blijkt dat een avondklok helpt om de verspreiding van het virus af te remmen. Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan is hier beter tegen op te treden. De boete voor het overtreden van de regels is 95 euro.

Regels avondklok

Tijdens de avondklok is het alleen toegestaan om naar buiten te gaan als dit noodzakelijk is. De regels zoals toegelicht op de website van Rijksoverheid zijn als volgt:

U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit mag alleen met de volgende redenen:

  • Bij een calamiteit.

  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.

  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.

  • Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.

  • Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.

  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.

  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.

  • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.

  • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Formulieren

Als het noodzakelijk is om naar buiten te gaan, dan moet men het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Het formulier mag uitgeprint of digitaal worden getoond. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond is geen formulier nodig. In geval van een reis naar Nederland, moeten mensen wel laten zien zij uit het buitenland komen (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom zij tijdens de avondklok reizen.

Als het nodig is om voor werk naar buiten te gaan, moet men ook een Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien. De werkgever bepaalt dit en vult dan de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.

Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders, buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

De avondklok geldt van zaterdag 23 januari 21.00 uur tot woensdag 10 februari 2021, 04.30 uur ‘s ochtends.

Bronnen: Rijksoverheid, avondklok; NOS, 21 januari 2021 en Tweede Kamer, 21 januari 2021

Zie ook het bericht Persconferentie 20 januari 2021: verdere aanscherping lockdown vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten , in OpMaat Bestuursrecht van 20 januari 2021.