Persconferentie 20 januari 2021: verdere aanscherping lockdown vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten

20 januari 2021

Premier Rutte en minister De Jonge van VWS hebben tijdens de persconferentie van 20 januari verdere aanscherping van de lockdown aangekondigd. Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het al bekende virus. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Daarom wil het kabinet een avondklok instellen. De Tweede Kamer moet nog over het voorstel beslissen.

Maximaal één persoon op bezoek

Verder scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.

Het doel van de aanscherping is om het huidige besmettingsniveau te verlagen, verspreiding van de huidige en nieuwe varianten van het virus te vertragen en ervoor te zorgen dat de nieuwe varianten zo min mogelijk het land binnen komen. Op deze manier wordt het moment dat de nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitgesteld. Dat is van groot belang om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en zodat andere medische zorg zoveel mogelijk door kan blijven gaan.

Avondklok

Het kabinet stelt voor om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren. Als de Tweede Kamer ermee instemt, gaat op 23 of 24 januari een avondklok in. Het is dan de bedoeling dat iedereen van 20.30 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Het is dan verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. Met de avondklok wil het kabinet het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegengaan, en daarmee besmettingen afremmen. Men mag dan alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Uitzonderingen zijn toegestaan in geval van:

  • een calamiteit;

  • als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;

  • als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;

  • als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;

  • als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;

  • als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;

  • als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.

  • u een gepland examen moet maken;

  • u te gast bent in een avondprogramma dat live wordt uitgezonden.

Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is om voor werk naar buiten te gaan, moet men ook een werkgeversverklaring tonen. In sommige gevallen is een formulier niet nodig. Meer informatie hierover op http://www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Extra reisbeperkingen en vliegverboden

Het kabinet treft extra maatregelen om de import van nieuwe varianten van het virus via reizigers tegen te gaan en het aantal reisbewegingen verder te beperken. Voor het Verenigd Koninkrijk geldt een vliegverbod en een aanmeerverbod voor veerboten voor passagiers. Het vliegverbod gaat ook gelden voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Kaapverdië, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld. 

Daarnaast moeten alle reizigers uit hoogrisicogebieden die per vliegtuig of schip naar Nederland komen ook een vlak voor vertrek naar Nederland afgenomen negatieve sneltest kunnen tonen. Deze test is maximaal 4 uur oud bij het aan het boord gaan. Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. Deze maatregelen gelden ook voor reizigers naar Caribisch Nederland. Bovendien moeten zij 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine.

Voor bepaalde groepen reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod. Het kabinet heeft besloten de lijst met uitzonderingen op dit verbod in te korten. Dit betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden die voor kort verblijf komen Nederland niet meer mogen inreizen.

Deze maatregelen gaan in op zaterdag 23 januari 2021 om 00:01 uur.

Quarantaineplicht

Het kabinet werkt aan een manier om quarantaine verplicht te stellen. Daarvoor worden onder andere voorbereidingen getroffen om reizigers die naar Nederland reizen te registreren en om mensen die in quarantaine moeten na te bellen. Dit in onder meer van belang omdat de nieuwe virusvarianten een extra groot risico op verspreiding van het virus vormen.

Uitvaarten

Op basis van advies van het OMT past het kabinet de regels voor het maximaal aantal aanwezige personen bij een uitvaart aan. Vanaf maandag 25 januari 2021 mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart.

Fieldlabs evenementen

Het kabinet heeft verder ingestemd met de organisatie van fieldlabs. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en een concert wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten. Hiermee wordt geprobeerd zicht te krijgen op de mogelijkheden om mensen in de toekomst veilig evenementen te laten bezoeken.

Bronnen: Rijksoverheid.nl, 20 januari 2021; Rijksoverheid.nl, voorstel avondklok; NOS, 20 januari 2021 en persconferentie, 20 januari 2021