Persconferentie 12 januari 2021: verlenging lockdown met ten minste drie weken

13 januari 2021

Premier Rutte en minister De Jonge van VWS hebben tijdens de persconferentie van 12 januari een verlenging van de lockdown met ten minste drie weken aangekondigd. De huidige maatregelen blijven tot en met ten minste 9 februari van kracht.

Op 14 december kondigde premier Rutte de huidige lockdown aan die op 15 december is ingegaan en ten minste tot en met 19 januari zou duren. Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt nu licht af. De verlenging van de lockdown heeft tot doel om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Verder vraagt het kabinet het Outbreak Management Team (OMT) om nut en noodzaak van eventuele verzwarende maatregelen, zoals een avondklok, te onderzoeken.

Overzicht van maatregelen zoals bevestigd door het kabinet

Tot en met ten minste 9 februari 2021 blijft de situatie zoals deze nu is:

  • Ontvang thuis niet meer dan 2 personen van 13 jaar of ouder.

  • Werk thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen.  

  • Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen.

  • Een aantal locaties zijn gesloten:

  • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.

  • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.

    Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen.

  • Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot en met maart.

  • Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan.

Basisscholen mogelijk eerder open en anderhalve meter bij fysiek onderwijs

Onderwijsinstellingen bieden voornamelijk onderwijs op afstand tot ten minste 8 februari. In het voortgezet onderwijs kunnen praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten. De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten.

Voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, is er noodopvang op de basisschool of de kinderopvang en buitenschoolse opvang. De oproep is alleen gebruik van te maken van de noodopvang als er geen andere oplossing mogelijk is.

Er volgt nog een OMT-advies over de effecten van de Britse variant van het coronavirus op kinderen. Aan de hand daarvan beslist het kabinet of en wanneer het primair onderwijs en de kinderopvang open kunnen. Een mogelijke datum is 25 januari. Uit voorzorg en waar dat kan moeten leerlingen in het voortgezet onderwijs die fysiek onderwijs krijgen anderhalve meter afstand gaan houden.

Op 2 februari beoordeelt het kabinet welke maatregelen na 9 februari nodig zijn.

Bronnen: Rijksoverheid, 12 januari 2021; NOS, 12 januari 2021 en persconferentie 12 januari 2021

Zie ook het bericht Toespraak premier Rutte 14 december 2020: strengste lockdown tot nu toe , in OpMaat Bestuursrecht van 15 december 2020.