Persmoment 27 oktober 2020: huidige maatregelen zeker tot in december van kracht

28 oktober 2020

Premier Rutte en minister De Jonge van VWS maakten tijdens het persmoment van 27 oktober bekend dat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus die twee weken eerder in werking zijn getreden, zeker nog tot in december van kracht zullen blijven. Indien nodig volgen er tussentijds nieuwe maatregelen.

Feestdagen in kleine kring

De huidige maatregelen, de zogenoemde gedeeltelijke lockdown, zijn zeker tot in december nodig, zei minister De Jonge. Dit betekent onder meer dat de horeca dicht blijft.

Feestdagen als Sint Maarten en Sinterklaas kunnen waarschijnlijk alleen in kleine kring worden gevierd. "Ga er voorlopig maar van uit dat je dat niet groot kunt vieren, maar alleen in eigen kring met drie gasten", zei premier Rutte. Hij vindt het te vroeg om al iets te zeggen over de Kerstdagen. Hij raadt wel aan om de kerstvakantie en de wintersport te beperken en de adviezen van Buitenlandse Zaken op te volgen. "Op korte termijn komen we met nadere adviezen hierover, misschien al deze week of begin volgende week."

Nog geen nieuwe maatregelen, volgende week nieuwe persconferentie

Rutte gaf aan dat de maatregelen die twee weken geleden zijn ingegaan, nog geen duidelijk hebben beeld opgeleverd. "Het is te vroeg om nu conclusies te trekken en dus te vroeg om nu al op de rem te trappen."

Volgende week dinsdag geven Rutte en De Jonge weer een persconferentie, tenzij de cijfers zo alarmerend zijn dat er eerder maatregelen nodig zijn. Volgens Rutte liggen alle mogelijke scenario's op tafel, zoals een volledige lockdown waarbij iedereen thuis moet blijven. Hij riep daarom nogmaals op om zich aan de regels te houden.

Strengere handhaving

Met de voorzitters van de veiligheidsregio's is afgesproken dat er strenger zal worden gehandhaafd. Dit betreft onder meer handhaving van de regel dat binnen (niet in de thuissituatie) en buiten een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens mag bestaan. Ook zijn hierover afspraken gemaakt met de detailhandel.

Bronnen: NOS, 27 oktober 2020 en persmoment 27 oktober 2020

Zie ook het bericht Persconferentie 13 oktober: gedeeltelijke lockdown met sluiting horeca , in OpMaat Bestuursrecht van 14 oktober 2020.